Jogurtová kultúra na 1 l
Cena (bez DPH)
€ 1,45
DPH (20%)
€ 0,29
Cena (s DPH)
€ 1,74
Sušená kultúra na priame očkovanie 1 lt mlieka. Možnosť viacnásobného preočkovania. Použitie: výroba jogurtov a jogurtových nápojov.
Dostupnosť:
Na sklade
Použitie kultúry na výrobu jogurtového nápoja a jogurtu:
- pri výrobe jogurtov sa doporučuje pridať do 1 litra vlažného mlieka 3 - 8 polievkových lyžíc sušeného mlieka a dobre premiešať (prídavkom sušeného mlieka sa dosiahne hustejšia konzistencia výrobu, bez jeho prídavku sa pripraví jogurtový nápoj)
- mlieko s prídavkom sušeného mlieka následne ošetriť záhrevom pri teplote min. 90 oC s výdržou 2-3 minúty
- mlieko vychladiť na kultivačnú teplotu 42 - 48 oC (optimum 45 °C), kultivovať (nechať stáť bez miešania) po dobu 3 - 5 hodín v jogurtovači alebo v termostate, alebo kultivovať vo vhodnej nádobe pri teplote 33 - 35 °C po dobu 14 - 18 hodín
- po ukončení kultivácie výrobok uložiť na niekoľko hodín do chladničky, čím sa dosiahne jeho optimálna konzistencia a chuť
Upozornenie: Pred konzumáciou jogurtu oddeliť z neho 2 lyžice, ktoré možno využiť na ďalšie zaočkovanie mlieka. Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10 krát). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zaistenie mikroflóry.
Balenie:
vrecúško na 1 liter mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:
trvanlivosť najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby pri teplote skladovania 4 °C
Zloženie:
sušené mlieko, laktóza, kmene: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Kultúra neobsahuje GMO.