Syridlo Fromase® 220 XL 250 ml
Cena (bez DPH)
€ 3,35
DPH (20%)
€ 0,67
Cena (s DPH)
€ 4,02
Tekuté syridlo (potravinársky enzým) vhodné na výrobu všetkých druhov syrov z kravského, ovčieho i kozieho mlieka. Aktivita ≥220 IMCU/ml (čo po prepočte zodpovedá sile ≥1:16000).
Výrobca:
DSM Food Specialties B.V., Holandsko
Dostupnosť:
Na sklade
Aplikácia tekutého syridla pri výrobe čerstvého (hrudkového) syra:
- tepelné ošetrenie (pasterizácia) mlieka - na výrobu kvalitného syra je potrebné použiť tepelne ošetrené (pasterizované) mlieko pri teplote ošetrenia cca 72-75 °C, po dobu 1-2 minút
- prídavok mliekarenskej kultúry, syrenie mlieka - po tepelnom ošetrení sa mlieko ochladí na teplotu syrenia 30-40 °C (závisí od druhu syra), pridá sa najskôr mliekarenská smotanová kultúra (v dávkovaní pre príslušné množstvo spracovávaného mlieka), následne sa pridá syridlo v množstve 1,5 - 2,5 ml/10 litrov kravského a kozieho mlieka, resp. cca 4-5 ml/10 litrov ovčieho mlieka (dávkovanie syridla závisí tiež od kvality mlieka a jeho kyslosti; pri použití väčšej dávky syridla sa mlieko síce rýchlejšie zrazí, ale syr môže byť horký); syridlo je silné, preto sa pred použitím doporučuje zriediť ho vlažnou pitnou vodou v pomere asi 1 : 10; pri vyššie uvedených dávkach syridla by sa malo mlieko začať zrážať cca o 15 minút
- spracovanie syreniny - mlieko je potrebné nechať v kľude zrážať (až do vytuženia) 30-40 minút, pokiaľ nevznikne tuhá syrová zrazenina, ktorú potom ostrým nožom pokrájame na kocky o veľkosti cca 1 x 1 cm; po pokrájaní sa syrenina nechá cca 10 minút postáť; po vystúpení srvátky na povrch sa syrenina pokrája na syrové zrno, ktoré sa s malými prestávkami mieša 30-60 minút
- formovanie syrového zrna - následne sa syrové zrno zleje do plachetky alebo do perforovanej formy (pokiaľ sa syr dáva do formy, forma sa musí viackrát otáčať)
- prekysávanie syra - syr sa nechá prekysnúť pri izbovej teplote (teplota by nemala byť nižšia ako 20 °C) do druhého dňa
- ďalšie spracovanie syra - prekysnutý syr sa môže osoliť, okoreniť, ďalej ho možno spracovať parením (parením syrového cesta v horúcej vode o teplote 75-85 °C, s následným solením v soľnom roztoku), údením, použiť ako surovinu pri výrobe bryndze a pod.
Balenie:
plastová fľaša s objemom 250 ml
Skladovanie a trvanlivosť:
pri dodržaní skladovacích podmienok (teplota 4-8 °C) je trvanlivosť syridla najmenej 18 mesiacov od dátumu výroby uvedenom na obale
Zloženie:
mikrobiálne tekuté syridlo zložením podobné chymozínu z teľacích žalúdkov, aktivita ≥220 IMCU/ml (medzinárodné jednotky), čo po prepočte zodpovedá sile ≥1 : 16 000; čistá bezfarebná až hnedá (v závislosti od výrobnej šarže) kvapalina (neprifarbovaná), konzervovaná chloridom sodným, neobsahuje GMO
Odporúčané dávkovanie:
1,5 - 2,5 ml/10 l kravského, kozieho mlieka; 4-5 ml/10 l ovčieho mlieka