Súhrnná ponuka

Aktuálna ponuka pomocných látok pre mliekarenský priemysel a iné odvetvia potravinárskej výroby:

Syridlo Fromase® 220 TL

Špecifikácia a použitie: identické chymozínu z teľacích žalúdkov, aktivita 220 IMU/ml, svetlohnedá alebo žltohnedá kvapalina (neprifarbovaná), konzervovaná chloridom sodným; používa sa na výrobu všetkých druhov syrov.

Použitie pri výrobe hrudkového syra: na výrobu kvalitného syra použiť tepelne ošetrené mlieko (pasterizované pri teplote cca 75 oC po dobu 1 - 2 minút); mlieko sa ochladí na teplotu 30 - 40 oC, pridá sa smotanová mliekarenská kultúra (tekutá - 1 %; sušená, lyofilizovaná - balenie určené na príslušné množstvo spracovávaného mlieka); nasledujúci prídavok syridla závisí od kvality mlieka a jeho kyslosti; na syrenie ovčieho mlieka pridávame 5 - 10 ml syridla na 10 l mlieka, u mlieka kravského a kozieho postačuje 2 - 5 ml syridla na 10 l mlieka; syridlo je silné a preto sa zriedi pred použitím pitnou vodou v pomere 1:10; po pridaní syridla do mlieka je ho potrebné dobre rozmiešať a potom zmes už bez miešania nechať v kľude postáť; pri uvedených dávkach syridla by sa mlieko malo začať zrážať asi o 15 minút; celkovo by sa malo mlieko až do vytuženia nechať zrážať 30 - 40 minút pokiaľ nevznikne tuhá syrová zrazenina (pri použití väčšej dávky syridla sa mlieko zrazí rýchlejšie, ale syr je mäkký a nekvalitný); zrazenina sa pokrája na kocky o veľkosti cca 1 x 1 cm, syrenina sa nechá asi 10 minút postáť a po vystúpení srvátky na povrch sa pokrája na syrové zrno, ktoré sa s malými prestávkami mieša 30 - 60 minút; nakoniec sa syrové zrno zleje do plachetky alebo perforovanej formy, aby odtiekla prebytočná srvátka (syr vo forme sa musí viackrát otáčať); syr nechať prekysať pri izbovej teplote aspoň 24 hodín; hrudku môžeme ďalej spracovať parením, údením, použiť ako surovinu pri výrobe bryndze a pod.

Balenie: 0,25 lt; 1,0 lt; 5,0 lt (umelohmotné fľaše, kanistre)

Skladovanie a minimálna trvanlivosť: syridlo sa uchováva pri teplote 4 - 8 oC; pri dodržaní skladovacích podmienok je minimálna trvanlivosť syridla najmenej 9 mesiacov od dátumu výroby.

 

Mliekarenské kultúry

Špecifikácia a použitie: čisté mliekarenské kultúry Laktoflora® sú určené na výrobu širokej škály mliečnych výrobkov ako pre veľkovýrobu, tak aj pre menších spracovateľov mlieka (farmárska a domáca výroba). Výrobcom kultúr je Milcom, a.s. Praha, dodávajú sa (v závislosti od druhu) v sušenej, lyofilizovanej, tekutej forme).

 

Lyofilizované kultúry na priame očkovanie:

  • smotanová (na výrobu tvarohov, syrov, kyslomliečnych výrobkov, masla so zakysanej smotany) - na zaočkovanie 1,0 lt, 50 lt, 200 lt, 1000 lt, 5000 lt mlieka
  • ovčia smotanová ZS-25 (na výrobu syrov, kyslomliečnych výrobkov) - na zaočkovanie 1,0 lt, 50 lt, 200 lt, 1000 lt, 5000 lt mlieka)
  • jogurtová (na výrobu jogurtov, jogurtových mliek) - na zaočkovanie 1,0 lt, 50 lt, 200 lt, 1000 lt, 5000 lt mlieka)
  • acidofilná SAB - probiotická (na výrobu kyslomliečneho nápoja s obsahom mikroorganizmov Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus) - na zaočkovanie 1,0 lt, 50 lt, 200 lt, 1000 lt, 5000 lt mlieka
  • acidofilná (na výrobu acidofilného mlieka) - na zaočkovanie 1,0 lt mlieka
  • kefírová (na výrobu kefírového mlieka) - na zaočkovanie 1,0 lt, 50 lt, 200 lt, 1000 lt, 5000 lt mlieka
  • syrárska (smotanová + termofilná kultúra na výrobu syrov eidamského alebo ementálskeho typu) - na zaočkovanie 50 lt, 100 lt, 200 lt, 1000 lt mlieka

Balenie: kultúry sú balené v sáčkoch z hliníkovej fólie alebo plastových fľaškách s označením názvu kultúry, minimálnej trvanlivosti a množstva mlieka, na ktoré je kultúra určená

Skladovanie a minimálna trvanlivosť: kultúry sa uchovávajú pri 4 oC, najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby

 

Ďalšie kultúry:

  • mazová Brevibacterium linens (na výrobu mäkkých syrov zrejúcich pod mazom) - balenie 100 ml fľaška, tekutá forma; trvanlivosť najmenej 14 dní pri 4 oC
  • propionová (doplnková kultúra na výrobu syrov ementálskeho typu) - balenie 20 ml fľaška, tekutá forma, slúži na spracovanie až 1000 lt mlieka; trvanlivosť najmenej 14 dní pri 4 oC
  • camembertská (plesňová kultúra na výrobu syrov s bielou plesňou na povrchu typu Encián) - balenie 200 ml fľaška, slúži na spracovanie 200 lt mlieka; trvanlivosť najmenej 21 dní pri 4 oC
  • roquefortská (plesňová kultúra na výrobu syrov so zelenomodrou plesňou v ceste typu Niva) - balenie 200 g vo fľaške, slúži na spracovanie až 1000 lt mlieka; trvanlivosť najmenej 21 dní pri 4 oC
  • lyofilizovaná jogurtová kultúra RX (na stanovenie kysacej schopnosti mlieka, t.j. technologickej spracovateľnosti mlieka na výrobu syrov, jogurtov)

 

Mikrobiálne preparáty

Špecifikácia a použitie: sušené zmesi určené k samostatnému použitiu alebo ako komponenty ďalších potravinových doplnkov

Druhy mikrobiálnych preparátov:

  • BA - zmes bifidogénnych baktérií a laktobacilov v sušenom odstredenom mlieku, obsah živých mikroorganizmov v 1 g výrobku je najmenej 108
  • BA/1 - zmes bifidogénnych baktérií a laktobacilov v sušenom odstredenom mlieku, obsah živých mikroorganizmov v 1 g výrobku je najmenej 106
  • BA/1P - zmes bifidogénnych baktérií a laktobacilov v sušenom odstredenom mlieku so 4 % pupálkového oleja, obsah živých mikroorganizmov v 1 g výrobku je najmenej 106

Balenie: vrecia po 25 kg, iné dohodnuté formy balenia

Skladovanie a minimálna trvanlivosť: výrobky sa skladujú v suchu, pri teplote 15 oC; trvanlivosť výrobku pri dodržaní skladovacích podmienok je 6 mesiacov od dátumu výroby.

 

Nasýtený roztok chloridu vápenatého

Špecifikácia a použitie: roztok potravinárskeho chloridu vápenatého v pitnej vode; pridáva sa do mlieka v množstve 20 - 40 ml roztoku na 100 l mlieka za účelom zvýšenia výťažnosti pri výrobe syrov a zníženia spotreby syridla

Balenie: 0,25 lt; 1,0 lt; 5,0 lt (umelohmotné fľaše, kanistre)

Skladovanie a minimálna trvanlivosť: roztok sa uchováva pri teplote najviac 25 oC; pri dodržaní skladovacích podmienok je minimálna trvanlivosť roztoku najmenej 12 mesiacov od dátumu výroby

 

Syrárske plachty (polyester, ľan)

Špecifikácia a použitie: sú vhodné na výrobu všetkých druhov syrov; vlastnosti použitého materiálu zabezpečujú plachetkám dlhú životnosť, materiál (polyester, ľan) má zdravotný certifikát pre použitie v potravinárskom priemysle, plachetky sú odolné voči pôsobeniu srvátky, čistiacim a dezinfekčným prostriedkom používaným v potravinárskom priemysle, možno ich prať až do 80 oC (z polyesteru) alebo do 95 oC (z ľanu), žehliť (len ľanové) pri max. 200 oC, plachetky sú mechanicky pevné, majú vhodné hygienické vlastnosti (ľahko sa perú, plachetky z polyesteru nie je nutné žmýkať - nenasávajú vodu), plachetky zabezpečujú rýchly odtok srvátky, minimálne straty; vyrábajú sa v ľubovoľných rozmeroch podľa požiadaviek odberateľa.

 

Živné média

Špecifikácia a použitie: hotové polotuhé diagnostické média na určenie základných i špecifických skupín mikroorganizmov v potravinárstve, výrobcom živných médií je Milcom, a.s. Praha, závod Tábor. Živné média sú testované v akreditovanom Skúšobnom laboratóriu Milcom a.s., VÚM Praha.

Základná ponuka živných médií (podľa skupín určovaných mikroorganizmov):

  • VČŽL (koliformné baktérie v potravinách, krmivách)
  • GTK (CPM v potravinách, výrobkoch farmaceutického a kozmetického priemyslu, krmivách)
  • GTK - M (CPM v mlieku, mliečnych výrobkov)
  • GKCH (kvasinky, plesne vo výrobkoch pre humánnu výživu, krmivách)
  • VČŽG (Enterobacteriaceae v potravinách, vo vode)
  • GTK - AB (acidogénne a alkaligénne mikroorganizmy v potravinách, krmivách)
  • TTC laktózový agar s tergitolom 7 (koliformné baktérie a Escherichia coli vo vode)
  • Chromogénny agar (koliformné baktérie a Escherichia coli)
  • Chromogénny TBX agar (Escherichia coli v potravinách, krmivách, vo vode)
  • EE bujón - základná koncentrácia (Enterobacteriaceae v potravinách, krmivách)
  • EE bujón - dvojnásobná koncentrácia (Enterobacteriaceae v potravinách, krmivách)
  • MRS agar (laktobacily v potravinách)
  • MRS 54 agar (Lbc. delbrueckii subsp. bulgaricus v jogurtoch)
  • M 17 agar (mliečne streptokoky a bakteriofágy)
  • RCM (anaeróbne spórotvorné baktérie - rod Clostridium v mliečnych výrobkoch)
  • Baird - Parkerov agar s vaječným žĺtkom a teluričitanom (koagulázopozitívne stafylokoky v potravinárskych, kozmetických a farmaceutických výrobkoch)
  • Baird - Parkerov agar s králičou plazmou a fibrinogénom (koagulázopozitívne stafylokoky v potravinárskych, kozmetických a farmaceutických výrobkoch)
  • GLIM (baktérie propiónového kvasenia v mliečnych výrobkoch)
  • TSA + suplement D (bifidobaktérie vo výrobkoch pre humánnu výživu, krmivách)
  • EC Broth (na diferenciáciu fekálnych koliformných baktérií a konfirmáciu Escherichia coli v potravinách a prostredí)
  • Médium Slanetzovej a Bartleyovej (intestinálne enterokoky vo vode metódou membránových filtrov)
  • Žluč - eskulin - azidový agar (intestinálne enterokoky vo vode metódou membránových filtrov)
  • m - FC agar (termotolerantné koliformné baktérie a Escherichia coli vo vode metódou membránovej filtrácie)
  • Agar s kvasničným extraktom (CPM vo vode)
  • Mäsopeptónový agar č. 2 (termorezistentné koliformné baktérie a Escherichia coli)
  • KEA (enterokoky technikou počítania kolónií)
  • Sladinový agar (kvasinky, plesne v rôznych materiáloch)

Balenie: sklenené fľašky o objeme 200 ml

Skladovanie a doba použiteľnosti: pri dodržaní skladovacích podmienok uvedených na etikete je doba použiteľnosti živných médií 9 mesiacov od dátumu výroby.

 

Fosfatesty

Špecifikácia: jednoduchá metóda na zistenie nízkej pasterizácie mlieka, prípadne na rozlíšenie prídavku nepasterizovaného mlieka do mlieka pasterizovaného (od 2,5 do 5 %); výsledky sa získajú na základe prítomnosti alebo neprítomnosti alkalickej fosfatázy v mlieku.

Použitie: reakčné pásiky sa vyberú z ochranného vrecka, ponoria na 2 - 3 sekundy do vzorky mlieka, vložia späť do ochranného vrecka a nechajú sa inkubovať 1 hodinu pri teplote 37 oC; test sa vyhodnotí na základe zmeny zafarbenia.

Balenie: povoskovaná obálka chrániaca obsah pred slnečným svetlom, obsahujúce 50 alebo 100 reakčných pásikov balených jednotlivo v polyetylénových vreckách.

Skladovanie a doba použiteľnosti: test sa uchováva v tme, pri teplote 0 - 4 oC; pri dodržaní skladovacích podmienok je doba použiteľnosti testu 3 mesiace od dátumu výroby.

 

Mikrobitesty

Špecifikácia: jednoduchá a praktická mikrobiologická metóda na určenie základných skupín mikroorganizmov, umožňuje sledovanie úrovne sanitácie a dodržiavania technologických procesov v potravinárskom priemysle; jedná sa o papierové prúžky napustené živným médiom s prídavkom indikátora, selektívnych činidiel a s určitou nasávacou schopnosťou; podľa charakteru skúšaného materiálu sú vyrábané v modifikáciách pre bežné tekutiny (s označením 1), viskózne tekutiny (smotana, vajcia a pod., s označením 2), v modifikácii odtlačkovej metódy (pre tuhé potraviny, styčné plochy, s označením 3).

Druhy mikrobitestov:

  • CA 1, 2, 3 - na stanovenie koliformných baktérií
  • K 1, 2, 3 - na stanovenie kvasiniek
  • P 1, 2, 3 - na stanovenie plesní
  • PRPM 1, 2, 3 - na stanovenie všetkých redukujúcich mikroorganizmov
  • CA 4 - na stanovenie koliformných baktérií vo vode
  • P 5 - na stanovenie vzdušnej kontaminácie plesňami

Použitie: reakčné prúžky sa vyberú z ochranného sáčku, ponoria do skúšanej tekutiny, pri odtlačkovej modifikácii sa test pritlačí na skúšanú plochu, vložia späť do ochranného sáčku a nechajú sa inkubovať v termostate (doba a teplota sú predpísané pre každý druh mikrobitestu); po ukončení inkubácie sa odpočítajú vyrastené kolónie.

Balenie: obálka chrániaca obsah pred slnečným svetlom, obsahujúca v 1 balení 40 testov (testy na bežné a viskózne tekutiny, odtlačkové testy), resp. 2 testy (testy CA 4 a P 5), balených v polyetylénových sáčkoch.

Skladovanie a doba použitieľnosti: testy sa uchovávajú v suchu a tme; pri dodržaní skladovacích podmienok je doba použiteľnosti testov 6 mesiacov od dátumu výroby.

 

Antibiotesty

Špecifikácia: jednoduchá metóda na stanovenie inhibičných látok (penicilínu) v mlieku; touto metódou je možné zistiť inhibičné látky v koncentráciách, ktoré môžu obmedziť či spomaliť kysaciu aktivitu mliekarenských kultúr; antibiotesty sú prúžky špeciálneho papiera napustené činidlom s nasávacou schopnosťou, test sa vyznačuje vysokou stabilitou reakčných činidiel.

Druhy antibiotestov:

  • A - I - na stanovenie inhibičných látok v mlieku
  • A - II - na určenie, či stanovenou inhibičnou látkou je penicilín

Použitie: reakčné prúžky sa vyberú z ochranného sáčku, ponoria do skúšaného mlieka (inaktivovaného pri 85 oC 2 minúty), vložia späť do ochranného sáčku a nechajú sa inkubovať 12 - 14 hodín pri teplote 37 oC; test sa vyhodnotí na základe zmeny zafarbenia reakčných prúžkov.

Balenie: obálka chrániaca obsah pred slnečným svetlom, reakčné prúžky sú balené jednotlivo v polyetylénových sáčkoch, v 1 balení je 40 testov.

Skladovanie a doba použiteľnosti: test sa uchováva v tme a suchu; pri dodržaní skladovacích podmienok je doba použiteľnosti testu 6 mesiacov od dátumu výroby.

 

Pomocné látky pre mliekarenské laboratóriá

 

Kyselina sírová (Gerberova)

Špecifikácia: používa sa na stanovenie množstva tuku v mlieku a mliečnych výrobkoch Gerberovou metódou; olejovitá, mierne zafarbená a zakalená kvapalina bez zápachu, veľmi silná žieravina, 90 - 91 % hm. kyseliny sírovej.

Balenie a skladovanie: plastový kanister (5 lt; 9,1 kg), všetky potrebné údaje o výrobku sú uvedené na etikete; skladovať v dobre vetrateľných skladoch.

 

Kyselina sírová - syrárska (van Gulikova)

Špecifikácia: používa sa na stanovenie množstva tuku v syroch; olejovitá, mierne zafarbená a zakalená kvapalina bez zápachu, veľmi silná žieravina, 62 % hm. kyseliny sírovej.

Balenie a skladovanie: plastový kanister (5 lt; 7 kg), všetky potrebné údaje o výrobku sú uvedené na etikete; skladovať v dobre vetrateľných skladoch.

 

Isoamylalkohol

Špecifikácia: používa sa ako činidlo pri stanovení množstva tuku v mlieku a mliečnych výrobkoch; bezfarebný roztok, čistý isoamylalkohol - min. 98 %, voda - max. 0,2 %

Balenie a skladovanie: plastová fľaša (1 lt), všetky potrebné údaje o výrobku sú uvedené na etikete; skladovať do 24 mesiacov na suchom, chladnom a tmavom mieste.

 

0,25 N roztok NaOH

Špecifikácia: používa sa na stanovenie titračnej kyslosti mlieka a mliečnych výrobkov; bezfarebný roztok dráždivého zápachu, žieravina

Balenie a skladovanie: plastový kanister (20 kg), všetky potrebné údaje o výrobku sú uvedené na etikete; skladovať do 6 mesiacov od dátumu výroby pri neporušenom tesniacom uzávere obalu na suchom, chladnom a tmavom mieste.

 

Fenolftaleín

Špecifikácia: 2 %-ný etanolový roztok fenolftaleínu používajúci sa ako indikátor zafarbenia pri stanovení titračnej kyslosti mlieka a mliečnych výrobkov; roztok slabo ružového zafarbenia, s vôňou po etanole, horľavina.

Balenie a skladovanie: plastové kanistre (5, 10, 15, 20 kg), všetky potrebné údaje o výrobku sú uvedené na etikete; skladovať do 12 mesiacov v uzatvorených obaloch na suchom a chladnom mieste.

 

Autosamplerové vzorkovnice

Špecifikácia: umelohmotná vzorkovnica s gumennou zátkou na odber vzoriek mlieka autosamplerom pre CL.

 

 

 

Vytlačiť E-mail