logo admin

Ovčia smotanová kultúra ZS 25 na 1 l

Ovčia smotanová kultúra ZS 25 na 1 l

Cena (bez DPH)
€ 1,45
DPH (20%)
€ 0,29
Cena (s DPH)
€ 1,74

Sušená kultúra na priame očkovanie 1 litra mlieka. Možnosť viacnásobného preočkovania. Použitie: výroba kyslomliečneho nápoja (zakysanka), čerstvých a parených syrov, ovčieho a kravského hrudkového syra.

Dostupnosť:
Na sklade

Použitie kultúry na výrobu kyslomliečneho nápoja (zakysanky):

  • na výrobu použiť surové mlieko, ktoré je nutné tepelne ošetriť pri teplote min. 90 oC s výdržou 2-3 minúty, alebo kúpené trvanlivé mlieko
  • teplotu mlieka vytemperovať na 23-30 oC, obsah sáčku vysypať do 1 litra mlieka, dobre zamiešať
  • kultivovať (nechať stáť bez miešania) pri teplote 23-30 oC po dobu 16-20 hodín
  • po ukončení kultivácie výrobok uložiť na niekoľko hodín do chladničky, čím sa dosiahne jeho optimálna konzistencia a chuť

Upozornenie: Pred konzumáciou zakysanky oddeliť z nej 2 lyžice, ktoré možno využiť na ďalšie zaočkovanie mlieka. Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10 krát). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zaistenie mikroflóry.

 

Použitie kultúry na výrobu syrov:

  • na výrobu syrov použiť tepelne ošetrené mlieko (teplota ošetrenia 70-72 oC po dobu 1-2 minúty)
  • mlieko vychladiť na teplotu syrenia 30-40 oC (závisí od druhu syra)
  • na 10 litrov spracovávaného mlieka pridať 1 - 1,5 dcl  z pripravenej zakysanky (pozri návod vyššie), potom pridať príslušnú dávku syridla a pokračovať v spracovávaní syreniny v závislosti od druhu syra
Balenie:
vrecúško na 1 liter mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:
trvanlivosť najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby pri teplote skladovania 4 °C
Zloženie:
sušené mlieko, laktóza, kmene: Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. diacetilactis. Kultúra neobsahuje GMO.
Komentáre môžu pridávať iba registrovaní používatelia. Prosím najprv sa prihláste.
 

Dodanie tovaru

  • osobne (pri väčších zásielkach)
  • poštou, kuriérom (formou dobierky)
  • priamy predaj v budove VÚM

Príjem objednávok

  • obchodný úsek: tel.: 041/7072101; e-mail:
  • sekretariát: tel.: 041/7072113; fax: 041/5252002, e-mail: